субота, 4 жовтня 2014 р.

Математичний тренінг 7

  1. Сашко написав 26 послідовних натуральних чисел і вибрав десять із них. Сума вибраних чисел виявилася простим числом. Чи може бути так, що сума останніх 16 чисел також просте число?

  1. Кожним пострілом по мішені Федір вибив 8, 9 та 10 очок. Він зробив більше, ніж 11 пострілів і вибив рівно сто очок. Скільки Федір зробив пострілів і з яким результатом?

  1. В місто, де проживають тільки рицарі(говорять тільки правду) і брехуни(тільки обманюють), приїхав Фантомас. Деякі жителі поспілкувалися з Фантомасом, а деякі з тих, що поспілкувалися навіть запросили його в гості. На питання «Хто розмовляв з Фантомасом?» позитивно відповіли половина жителів, а на питання «Хто запросив у гості Фантомаса 60% жителів. Кого більше серед тих, хто розмовляв з Фантомасом, але не запросив його в гості, рицарів чи брехунів?

  1. На площині намальовано шість відрізків, при цьому ніякі два з них не лежать на одній прямій. Відмічені всі точки перетину відрізків. Виявилось, що кожна відмічена точка належить рівно двом відрізкам. На першому відрізку відмічено три точки, на другому 4 точки, на трьох наступних по 5 точок. Скільки точок відмічено на шостому відрізку?

  1. Скільки існує розв’язків рівняння 19∙х+96∙у = 5∙х∙у   в натуральних числах?

  1. Сума двох десяти цифрових чисел, записаних тільки одиницями і дев’ятками, починається з двійки. Доведіть, що в запису суми кількість трійок рівно сумі кількості нулів і кількості вісімок.

  1. Є  таблиця 2х8( 2- по вертикалі) та карточки з числами від 1 до 16. Двоє гравців по черзі кладуть по одній карточці на вільні клітинки таблиці. Коли всі карточки розкладені, гравці відмічають в кожному стовбці найменше число і знаходять суму усіх відмічених чисел. Якщо ця сума ділиться на 7 виграє той, хто робить хід першим, а якщо не ділиться, то – його суперник. Хто виграє при правільній грі?

  1. Руда містить 40%  домішок, а виплавлений з неї метал 4% домішок. Чи досить 24 т руди, щоб отримати 15 т металу?

  1. До трицифрового числа зліва приписали цифру 3 і воно збільшилося втричі. Яке це число?

  1. .....

  1.  Цукор подешевшав на 20%. На скільки відсотків більше можна купити цукру на ту ж саму  суму?

  1.  На залізниці від Парижу до Києва є 200 вокзалів разом кінцевими. Потяг від Києва до Парижу їде так, що для будь-яких двох вокзалів існує потяг, що зупиняється на них, проте не зупиняється між ними. Яка найменша кількість потягів може ходити по маршруту Париж-Київ?

  1. Шахова фігура Кінь стоїть на білій кутовій клітинці шахової дошки. Чи зможе Кінь обійти усі клітинки по одному разу за 63 ходи?


  1. Кожен з двох гравців за один хід ставить на шахівницю одного або двох королів білого та чорного так, щоб вони не били одне одного. Програє той, хто не може зробити наступний хід? Хто забезпечить собі перемогу при правильній грі? 

Немає коментарів:

Дописати коментар