пʼятницю, 5 вересня 2014 р.

10- 11 клас. Календарно-тематичне планування дистанційного курсу «Геометрія куба»











Календарно-тематичне планування
дистанційного курсу «Геометрія куба»
10-11 КЛАС    (35 годин на рік)
(1 ГОД НА ТИЖДЕНЬ  - 1 СЕМЕСТР (16 тижнів 16 годин),
1 ГОД НА ТИЖДЕНЬ - 2 СЕМЕСТР(19 тижнів 19 годин))

ТЕМА ЗАНЯТТЯ , ВИДИ ПИСЬМОВИХ РОБІТ УЧНІВ
Годин
Дата

ТЕОРІЯ МНОГОГРАННИКІВ. ПРИЗМИ. КУБ.
11

1
Поняття многогранного кута у просторі. Лінійний кут(плоский кут). Двогранний кут. Тригранний кут. Властивості многогранних кутів у просторі.  Розв’язування задач на двогранних кутах.
1
09.09
2
Існування випуклих і невипуклих многогранників. Призми.  Класифікація елементів призм. Нуль-мірні, одномірні, двомірні, тривимірні елементи призми. Історичний розвиток зображень призм на площині. Поняття ортогональної та паралельної проекції призми на площину. Ілюстрація різних видів розгорток  3-кутної та 4-кутної призми.
1
16.09
3
Прямі і похилі паралелепіпеди. Комбінаторні властивості розташування різних видів трикутних пірамід на вершинах паралелепіпеда. Властивості розфарбування вершин та граней паралелепіпедів у різні кольори. Властивості діагоналей паралелепіпедів.
1
23.09
4
Відновлення призми за її розгорткою. Одинадцять різних класичних розгорток куба. Теореми Коші і Александрова про випуклий многогранник. Існування випуклого і не випуклого многогранника з рівними граннями і різними об’ємами.

30.09
5
Ромбоїди. Властивості  діагоналей ромбоїда. Основні властивості лінійних елементів прямокутних паралелепіпедів. Комбінаторні властивості двомірних елементів  паралелепіпеда.
Властивості розфарбування ребер паралелепіпедів у різні кольори.
1
06.10
6
Основні властивості відстаней між двовимірними елементами прямокутних паралелепіпедів. Комбінаторні властивості взаємних розташувань граней паралелепіпедів. Властивості розфарбування граней паралелепіпедів у різні кольори. Існування тридцяти різних розфарбувань кубика-рубика.
1
13. 10
7
Властивості кутів між лінійними елементами прямокутних паралелепіпедів та куба. Побудова перерізу куба січною площиною способом слідів. Властивості розфарбування граней паралелепіпедів у різні кольори.
1
20. 10
8
Властивості кутів і відстаней між двовимірними елементами куба. Многокутник, як  переріз куба площиною. Існування трьох видів правильного перерізу куба площиною. Умови можливості розрізання куба  на рівні тривимірні елементи(рівні призми і  прямокутні піраміди).
1
27. 10
9
Рівняння куба в просторовій системі координат. Задачі на екстремальні значення на кубі.  Екстремальні значення лінійних функцій, що задані на  кубі. Теорема Канторовича про екстремум лінійної функції на межі многогранника.


1
06.11
11
Куля і сфера, що вписані в куб.   Симетрія куба та симетрія перерізу куба січною площиною.
Використання куба в практичній діяльності. Тримірні частини куба. Клин. Призматоїд. Головоломки Ешера з неможливими  кубами. Кубічний годинник. 
1
13. 11

ТЕОРІЯ МНОГОГРАННИКІВ.  КУБ і ПІРАМІДИ.
7

12
Піраміди. Класифікація елементів  піраміди. Класифікація пірамід за їх розгортками. Правильні піраміди. Властивості взаємного розміщення ребер, висот, апофем, граней правильного тетраедра. Існування та властивості двох правильних тетраедрів з вершинами на кубі. Кількість класичних розгорток правильного тетраедра.
1
20. 11
13
Піраміди, в яких бічні ребра нахилені до площини основи під рівними кутами. Властивості двох різних чотирикутних пірамід з вершинами на кубі.  Властивості взаємного розміщення.
1
03. 12
14
Піраміди, в яких усі двогранні кути при основі рівні між собою.
Існування п’яти різних пірамід у кубі, з вершинами на кубі.
1
10. 12
15
Піраміди, в яких усі дві суміжні бічні грані перпендикулярні до площини основи. Вписаний куб в правильну чотирикутну піраміду. Властивості взаємного розміщення.
1
17.12
16
Піраміди, в яких одна бічна грань  перпендикулярна до площини основи. Описана і вписана піраміда та її властивості.
1
20.12
17
Зрізані чотирикутні піраміди та їх властивості. Вписаний куб у зрізану чотирикутну піраміду. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
25.12
18
Правильні тіла. Вписані правильні тіла в куб. Описані правильні тіла навколо куба. Перпендикулярність правильного перерізу куба до діагоналі куба.
1
13.01

ТІЛА ОБЕРТАННЯ і КУБ.
17

19
Тіла обертання. Прямі циліндри. Елементи циліндра. Переріз циліндра січною площиною. Куб, що вписаний в циліндр. Куб, що описаний навколо циліндра. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
20.01
20
Прямі конуси та їх властивості конічних перерізів. Куб і конус. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
27.01
21
Зрізані конуси та їх властивості конічних перерізів. Куб і зрізаний конус. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
4.02
22
Кулі, сфери та їх властивості конічних перерізів. Куб і куля. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
11.02
23
Кульові сектори та сегменти. Кулі, сфери та їх властивості січних і дотичних площин. Куб, що вписаний в кульовий сегмент. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
18.02
24
Комбінації геометричних тіл з кубом. Октаедр і куб. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
25.02
25
Циліндри, описані навколо куба і вписані в куб. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.


1
4.03
26
Конуси, описані навколо піраміди і вписані в піраміду. Властивості взаємного розміщення. Використання їх на практиці.
1
11.03
27
Кулі та сфери, описані навколо призми.
1
17.03
28
Кулі та сфери, описані навколо піраміди або конуса.
1
2.04
29
Кулі, вписані в піраміду або в конус.
1
9.04
30
Комбінації кулі, додекаедра і куба.
1
16.04
31
Тіла, утворені обертанням кубів, навколо осі симетрії, навколо довільних прямих, що перетинають куб.
1
23.04
32
Побудова методом слідів перерізу піраміди січною площиною. Обчислення площі перерізу піраміди.  Існування правильного перерізу правильного тетраедра, що паралельний двом несуміжним ребрам правильного тетраедра.
1
30.04
33
Побудова методом внутрішніх проекцій перерізу куба площиною. Обчислення площі перерізу куба. Трикутник, чотирикутник, п’ятикутник та шестикутник в перерізі площиною куба. Неможливість отримання правильного п’ятикутника в перерізі куба площиною.
1
03.05
34
Властивості тетраедра, що побудований на діагоналях бічних граней куба.
Симетрія геометричних тіл. Усі види симетрії правильних тіл.
Усі види симетрії правильного тетраедра, куба. Захист науково-дослідних робіт.
1
14.05
35
Комбінаторні задачі на розфарбування граней геометричних тіл. Захист науково-дослідних робіт.
Заповнення простору правильними тілами і шахове розфарбування простору. Захист науково-дослідних робіт.
1
23.05




Немає коментарів:

Дописати коментар